Sončne elektrarne postajajo ključna rešitev za izzive sodobnega sveta. Z vse večjimi grožnjami zaradi globalnega segrevanja postaja vedno bolj pomembno, da se posamezniki zavedajo svoje odgovornosti pri zmanjševanju emisij škodljivih snovi. Sončna energija kot vir elektrike zato postaja vse bolj priljubljena alternativa, saj ne prinaša le okoljskih, ampak tudi finančne koristi. Investicija v sončno elektrarno lahko namreč stroške elektrike zniža tudi do 75 %, saj imajo te naprave življenjsko dobo do 30 let. S subvencijo Eko sklada pa je naložba še dostopnejša in se lahko povrne že v desetih letih.

Eno izmed najpogostejših vprašanj, ki si jih postavljajo potencialni investitorji v sončne elektrarne, je, kakšna je dejanska cena sončne elektrarne. Vendar pa ocena natančnega zneska ni tako enostavna, kot bi si morda mislili.

Ceno določa več dejavnikov

Cena sončne elektrarne je najpogosteje odvisna od njene zmogljivosti, kar pomeni, koliko energije lahko proizvede. Večina ponudb za sončne elektrarne je zasnovana glede na zmogljivosti 10 kWp, 5 kWp ali 1 kWp. Ne glede na moč sistema pa vam bo sončna elektrarna omogočila precejšnjo neodvisnost od javnega omrežja, saj boste z njo lahko zadovoljili glavnino energetskih potreb vašega doma tudi za več kot 30 let. Poleg moči sistema pa na ceno vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so:

  • Usmeritev in postavitev panelov
  • Velikost nameščene površine
  • Izbira ponudnika in izvajalca montaže
  • Število solarnih panelov
  • Vrsta materialov

Kakšna je okvirna cena sončne elektrarne pri nas?

Cena sončne elektrarne moči 12 kWp

Sončno elektrarno te zmogljivosti je mogoče namestiti na približno 70 kvadratnih metrov površine, kar omogoča letno proizvodnjo okoli 11.000 kWh električne energije.

Takšna količina je po ocenah strokovnjakov več kot dovolj za zadostitev energetskih potreb povprečne slovenske družinske hiše. Poleg tega lahko poskrbi tudi za dodatno ogrevanje, kar pomeni, da praktično ne boste imeli težav s pomanjkanjem električne energije za vse potrebe vašega doma. Cena za sončno elektrarno v tem razredu se giblje med 11.000 in 13.000 eur z DDV.

Cena sončne elektrarne moči 5 kWp

Povprečna življenjska doba sončne elektrarne je približno 30 let, čeprav se lahko ta vrednost razlikuje glede na posamezen primer. Sončna elektrarna z močjo 5 kWp, ki jo lahko namestite na približno 35 kvadratnih metrov ustrezno osončene površine, je primerna za povprečno stanovanjsko hišo. Z nizkoenergijskimi sistemi ogrevanja bo ta elektrarna pokrila večino vaših potreb, čeprav ne bo dovolj za ogrevanje celotnega doma. Cena postavitve takšne elektrarne se običajno giblje med 8.000 in 9.000 eur z DDV.

Cena sončne elektrarne moči 1 kWp

Sončna elektrarna z močjo 1 kWp lahko letno proizvede približno 1.100 kWh električne energije. Čeprav ta zmogljivost ne bo pokrila vseh potreb vašega gospodinjstva, bo zagotovo pripomogla k znižanju stroškov. Ali bo to dovolj za vaš dom, pa je odvisno od porabe in energetskih zahtev hiše. Stroški za elektrarno te moči se običajno gibljejo med 1.000 in 1.500 evri z DDV, odvisno od modela in kakovosti izdelave.

Začetna cena sončne elektrarne se lahko zdi visoka, vendar naj vas to ne odvrne od končnega cilja samooskrbe. Ne pozabite, da se s pomočjo subvencij iz Eko sklada lahko vaša investicija povrne v približno 7 do 8 letih. Pomembno pa je, da ne varčujete na račun kakovosti opreme ali izbire nekvalificiranih izvajalcev, saj gre za dolgoročno investicijo, pri kateri je kakovost ključnega pomena.