Ker se vedno bolj nagibamo k temu, da bi si dom ogrevali ali hladili energetsko učinkoviteje in okolju prijaznejše, so toplotne črpalke postale zelo priljubljene. Nudijo nam dolgoročne prihranke pri stroških ogrevanja. Toplotna črpalka zrak voda izkorišča toploto zunanjega zraka in to toploto pretvori v energijo za ogrevanje vode in prostorov. Nadaljujte z branjem, saj bomo namesto vas raziskali, kako deluje takšna črpalka, kakšne so njene prednosti in slabosti ter kaj moramo upoštevati pred nakupom in namestitvijo.

Kako deluje toplotna črpalka zrak voda?

Toplotna črpalka zrak-voda zmore preprosto, a učinkovito delovati. Za to ima ključne tri korake:

  1. Zajem zraka

Skozi ventilator toplotne črpalke prehaja vanjo zunanji zrak. Ta zrak potuje skozi uporajalnik, kjer se toplota zraka prenese na hladilno sredstvo.

  1. Prenos toplote

Hladilno sredstvo, ki je prejelo toploto iz zunanjega zraka, izpari in preide v plinasto stanje. Ko ta plin v kompresorju stisnemo, se ogreje.

  1. Prenos toplote v ogrevalni sistem

Ogret plin gre skozi kondenzator in tam odda toploto ogrevalnemu sistemu ali gretju sanitarne vode. Med postopkom se hladilno sredstvo ohladi, se povrne v tekoče stanje in cikel se ponovi.

toplotna črpalka zrak voda

Prednosti toplotne črpalke zrak voda

  1. Energetska učinkovitost je prva in zelo velika prednost. Toplotna črpalka voda zrak je namreč zelo energetsko učinkovita, saj izkoristi naravni vir energije, to je zrak. Zato porabi manj električne energije za ogrevanje. To pa vodi do nižjih stroškov energije
  2. Druga prednost, ki je vedno bolj pomembna, je, da je črpalka okolju prijazna. Toplotna črpalka zrak voda zmanjšuje emisije CO2 in uporabo fosilnih goriv. To pa zmanjša ogljični odtis. Gre za delovanje na obnovljiv vir energije in prispeva k trajnostnemu načinu ogrevanja.
  3. Vsestranskost toplotne črpalke poveča njeno uporabnost. Poleti si lahko prostore hladimo, saj ogrevanje in hlajenje zagotavlja isti sistem.
  4. Preprosta namestitev je še ena velika prednost. Za namestitev ne potrebujemo veliko prostora, potrebujemo pa le dostop do prostega zraka. V primerjavi z drugimi napeljavami, ki zahtevajo vrtanje vrtin ali polaganje cevi, je toplotna črpalka zrak voda res preprosta za namestitev.

Slabosti toplotne črpalke zrak voda

  • Učinkovitost pri nizkih temperaturah se lahko zmanjša. Posebej, kjer so pogosteje nizke temperature, lahko toplotna črpalka zrak voda porabi veliko energije, da doseže želen rezultat.
  • Hrup zunanje enote je lahko moteč, če živimo v zelo mirnem okolju. Zato je pred nakupom potrebno nekaj načrtovanja.
  • Začetni stroški so visoki, saj sto toplotne črpalke večja investicija. Ker so stroški ogrevanja nižji, se investicija relativno hitro povrne.

toplotna črpalka zrak voda

Kaj upoštevati pri izbiri in namestitvi?

  • Velikost in zmogljivost je treba dobro določiti. Upoštevajte potrebe vašega doma. Strokovnjaki vam bodo pomagali pri izračunu optimalne zmogljivosti sistema glede na velikost prostora, podnebje in izolacijo.
  • Lokacija zunanje enote naj bo primerna, da bo lahko dostopna in da njen hrup ne bo motil vas ali vaših sosedov.
  • Vzdrževanje toplotne črpalke je zelo pomembno, da deluje nemoteno in da je njena življenjska doba dolga. Zato je potrebno redno čiščenje in pregledovanje.

Zaključek

Spoznali smo, da je toplotna črpalka zrak voda energetsko učinkovita in okolju prijazna. Z njeno pomočjo se lahko grejemo ali ohlajamo. Prinese nam dolgoročne prihranke. Njihove slabosti, kot je zmanjšana učinkovitost pri nizkih temperaturah ali višji začetni stroški, se hitro zravnajo s prednostmi, ki jih prinaša. Investicija se bo relativno hitro povrnila. Če bomo črpalko pravilno izbrali, namestili in vzdrževali, nam bo več let dobro in učinkovito delovala in omogočala nizke stroške ogrevanja.